topbillede til forsiden

Opskrifter fra Tjørring


Opskriftsbøgerne som opbevares på Lokalhistorisk Arkiv i Herning, er små hæfter, hvor de forskellige opskrifter og husråd er indført i tilfældig rækkefølge.
Det er tilladt at afprøve og indtage de forskellige retter, på eget ansvar.
Opskrifterne giver et fint billede af datidens landkøkken.

Sylteopskrifter


Appelsin Syltetøi.



6 gode Appelsiner koges 1/2 time i en Pot Vand. Skallen trækkes af og skjeres i lange smalle strimler. Hinderne og Kjærnene tages bort, og det Øvrige koges med Skallerne i 4 Pund hvid Sukker, til saften bliver stiv.




Hyben Syltetøi.



Man flækker samt renser dem, og piller dem godt både udvendig og indvendig. Til 1 Pund Hyben bruges 1 Pund Sukker tillige med et par Skefulde kogende Vand, og koges således til en jævn Sirup, behandles i øvrigt som der er anført under Ribssyltetøi. Stikkelsbær behandles på samme måde.


Ribssyltetøi.



Bærrene afpilles og renses. 1 Pund Sukker til 1 Pund Bær sættes på ilden tillige med et par Skefulde kogende Vand, og koges til en jævn Sirup, i denne hælder man først den saft som står ved bærrene derefter disse, og under sagte omrøren gives et opkog. Man tager Bærrene med en Ske, således at Saften løber fra og kommer dem i en Krukke, lader Saften koge 1/2 Time og hælder så over og tilbinder det. Godt 1 halv snes Dage efter, ser man til det, er Saften for tynd, hældes det hele i en Gryde, og når Bærrene ere varme tages de op. Hver Pund Saft tilsættes med et par Skefulde Sukker.
Blåbær, Hindbær, Brombær og Jordbær behandles ligesådan.
Kirsebær og Blommer tillaves ligesådan, kun at Siruppen tilsættes Nelliker, Canel og Vanillie. Også Morbær samt Ribs, Solbær behandles på samme måde, dog blander man 1 Pund heraf med 1/4 Pund Ribssaft, der naturligvis må være tilsat med 1/4 sukker.


Tyttebær.



Man piller alle de bløde fra og presser saften af dem, kommer denne sammen med de hele Bær og giver det et Opkog med med Citronskal, Canel og Nellike. Derefter kommer man dem i en Krukke og rører daglig i dem i otte Dage, hvorefter man tilbinder dem, når man vil bruge dem rører man dem op med Sukker. Vil man sylte dem tager man til hver Pund Bær 3/4 Pund Sukker, laver en Sirup med Citronskal, Canel og Nelliker, fortynder den, med den af de bløde Bær pressede Saft, kommer derpå de øvrige bær heri, og bærer sig af som anført under Ribssyltetøi.

Frokostretter


Leverpostej.





1 God Kalvelever skrabes, 1 1/2 Pund fersk Flæsk skrabers, 1 Pund Mørbrad skrabes og 12 Ansjoser. Dette hakkes altsammen fint, hakkede Løg, Peber og Nellikker røres deri tilligemed for 8 øre Frandsbrød som er opløst i Mælk, 1/2 Pot Fløde og 8 Æg piskes godt og kommes deri. Formen Smøres og strøs med Tvebakker og sættes i Ovnen til Fedtet svømmer ovenpå, da har den nok.
Johanne Marie Gade.


Kryddersild.





1 Ol Sild renses, vaskes og tørres, lægges i 8-10 timer i Eddikke, tages op deraf og lægges nu med 1 Pund hvid Sukker, 1 Pot fint Salt, 1/4 Pund Allehånde,1/4 Pund stødt Peber, nogle Laurbærblade og lidt Salpeter. Der lægges pres på.
Johanne Marie Gade.


Rugbrødsomelet.





En nem billig og velsmagende Ret kan man lave på følgende måde.
En dygtig Tyk Skive gammelt Rugbrød rives og bages i en Theskefuld Smør og et par Theskefulde Puddersukker.
En Spiseskefuld Hvedemel røres ud i lidt Mælk, deri røres 6 a 8 Æggeblommer, der piskes godt sammen med Melet. 2 Spiseskefulde Mælk til hver Æg kommes i og tilsidst det revne rugbrød og de piskede Hvider. Vil man spendere en Theskefuld Vanillesukker smager det godt, men kan undværes. Smør eller rent Svinefedt kommes i en Stegepande, Dejen hældes i, bages ved langsom Varme på begge sider, hældes over på et godt opvarmet Fad, og serveres
straks medens den er hed, med Sukker eller Syltetøi.
M. Gade 1888


Grise Leverpølse.





Leveren af en Gris Behandles sådan i Rå Tilstand, skjæres der mest Hakkes så fin som mulig, der næst kommes i et Dørslag og 1 Pot god Mælk i, og det der kan gå igennem Bruges til Pølsen. Så kommes lidt Nelliker og Peber, Hakket Løg alt efter Behag og noget skåret kogt Flæsk i, imere Flæsk, i Federe bliver Pølsen. Tarmene stoppes omtrent fulde og koges omtrent 3/4 time. De pæneste pølser, bliver af de Lige Tarme, til at sætte på Bordet til at skære af.
Cathrine Gade 1888.

 

Middagsretter


Fyldt Hvidkålhoved.



Hovedet koges 1/2 Time, derefter tages det op, Stokken skjæres ad og istedet for at hule Hovedet med en kniv tages med hånden forsigtig så mange Blade af inden i som man synes. Farsen kommes i, Bladene lægges på, Hovedet bindes atter ind og det koges 1 1/2 Time, stødt Ingefær smager godt i Farsen.


Blomkålsbudding.



9 Lod Smør sættes over ilden, når det er smeltet kommes 9 lod Mel i og bages til det slipper Skeen, derefter røres 3 pægle sød fløde i som bages vel igennem til smøret viser sig udvendig, da hældes det op og når det er afkølet røres 12 Æggeblommer og 6 lod Melis deri, tilsidst de til skum piskede Hvider.
Noget mørt kogt blomkål (Grønærter, en stor dyb Tallerkenfuld kan også bruges), lægges lagvis i Formen.
Den bages i 2 Timer.

 

Desserter



Ris a la Mande.





En Pot Mælk koges sammen med en Kop søde hakkede Mandler, 1/4 Pund Risengryn og et stykke Vanilje, derefter kommes 1 Pot tyk Fløde pisket til Skum og 4 lod opløst Husblas deri. Sukker og Smør efter behag. Den hældes i en Glasskål, har den en smuk form, kan den vendes. Den spises med rød Souse til.





Kærnemælkskoldskål.





Koldt Kærnemælk med sukker og Fløde i. Dertil spises bagt Rugbrød skåret i Terninger.





Rabarbersuppe.





Stilkene koges og afsies lidt Kartoffelmelsjævning kommes på, lidt Sukker kommes i . Dertil spises små Tvebakker eller bagt Franskbrød.





Kærmælkskase.





1 Pot Kærnemælk, 1 Pægl fløde, 7 Lod Rismel, 1 Skefuld Sukker, Mandler og hel Kanel efter behag. Koges sammen.  





Vingrød.





1 Flaske Graves eller Gammel vin, 1 Flaske Vand, 3/4 Pund Sukker, 6 Lod Sagomel, Citron , Kanal og Vanilje efter Behag.





Citronfromage.





10 Æggeblommer røres hvide med1/2 pund Melis deri kommes hakket Skal af 2 og saften af 3 Citroner lidt Conjak , 2 Lod Husblas opløstses i en Pægl kogende Vand og kommes varmt i Æggene, til sidst de piskede Hvide. Den må røres jævnlig til den bliver kold, da Skallerne let falder på bunden. Den kommes i en Form og vendes med Lethed. Spises med rød Souse eller småkager.





 Fromage.





1  Pot Saft koges med 1/4 Pund sukker deri røres 2 Lod Husblas, det kommes i når det er næsten kold, da kommes en Pot Fløde pisket til stiv Skum deri og det piskes til det er fuldkommen kold. Det kommes i en Form og spises med Småkager til.





Vinkandel.





8 Æggeblommer og 1 Æggehvide bliver dygtig pisket med et Ris, 1 Flaske Gammelvin, 1 Pot Vand, Citronskal og Sukker kommes deri, medens det står på ilden bliver det bestandig pisket med riset, så snart det koger bliver det taget af og spises med små Tvebakker til.





Æblecrem (A)





Gråstenæbler skrælles og Kjernehuset tages ud. Til 2 Pund Æbler tages en Pægl Gammelvin og lidt Vanilie, hvilket koges under lukt Låg. Når de er udkogte, tværes Massen igennem et Dørslag, og piskes med 12 Æggeblommer, Saften af 2 Citroner, 1/2 Pund Melis og en Spiseskefuld mel udrørt i lidt Vin. Det piskes på Ilden til det koger og tages derpå af, og røres til det bliver kold.
Det serveres i Kopper, lidt Flødeskum lægges på.
Til 12 Personer.





Æblecrem (B)





20 store Gråstenæbler skylles og skæres istykker og koges derpå med Skrælling og Kjærnehus i 3 Pægle Vand og 1 1/2 dito Gammelvin. Når Æblerne er udkogte sies de, 10 Æggeblommer piskes med 1/2 Pund Melis og Saften af 2 Citroner, det behandles som ovenfor anført.
Til 10 Personer.

 

Drikkevarer



Mjød.





Man tager Bikagerne, slår Vand derpå, vasker det trykker alt Væsken mellem Hænderne. Den Mjød som der bliver, skal være så stærk, at den kan bære et nylagt æg, af Ægget skal der være så meget at se som en gammel 2 Skilling. Den sies igennem en sigte og Koges derpå en Time med Humle og Nelliker og lidt Ingefær. Derpå svales det og hældes på et frisk Anker.





Norsk Øl.





12 Lod Humle, 52 potter Vand 4 Pund mørk Sukker, 1 Pægl Gjær, som koges i 2 Timer. Øllet hældes på Anker og ligger i 14 Dage, dernæst tappes det på Flasker og ligger igen i 14 Dage.





Hyldebærvin.





Til 1 Pot Saft tilsættes 3 Potter kogende Vand, hvori der opløses 4 Pund Puddersukker, det afkøles lidt, kommes derpå i Saften, og sies igennem et Klæde, det kommes da i et åbent Kar, tilsættes lidt Gjær og står så i 10-12 Dage, når det har afgjæret kommes det på Flasker, og tilproppes godt.





Solbærvin.





10 Potter Solbær sættes på Ilden med så meget Vand at det står godt over, når det har kogt i 2 minutter tages det af Ilden, hældes op i en Hårsigte og står ganske stille at rinde af. Af den klare Saft kommes 7 potter på et Anker dertil 7 Potter koldt Vand og 8 Pund Puddersukker. Ankeret må ikke fyldes stærkere end det kan tage 1 pot Ribssaft og 1 Pot Rom, som kommes i når det har gjæret i 3 Uger, er Ankeret da ikke helt fuld kan det fyldes op med Rom, Ribssaft eller solbærsaft. 12 Nelliker og noget Kanel syes ind i noget Smørflor og kommes i Ankeret, det Spunses, Klines og står til Fastelavn, da tappes det på Flasker.





Stikkelsbærvin.





2 Lispund modne Stikkelsbær og 1 1/2 dito Puddersukker masses godt sammen og kommes på et Vinanker, som fyldes op med Vand, når det har afgjæret fyldes der efter med Vand og spunses, det står til Vinteren og kommes så over på et mindre Anker, hvorefter det fyldes på flasker., for ikke at få Vinen tyk, skal der efterhånden bores huller i Ankeret og sættes en Pennefjer i.





Ribsvin.





29 Pund Ribs, 28 Pund Puddersukker kommes på et Vinanker, som fyldes med koldt kogt Vand, står i 6 Uger til det er Gjæret, spunses godt og tappes af i Marts.





Mælke Punch.





Saften og Skallerne af 3 Dusin Citroner kommes på 6 Potter hvid Rom, 7 Pund Melis og 2 Muskatnødder tilligemed 1 Stang Vanilje skjæres småt, tildækkes og står i 12 Timer. Derpå kommes 9 Potter kogt koldt Vand deri, og 4 Potter Kogende sød Mælk, det står tildækket ved varmen i 2 timer, filtreres igennem en ulden Pose indtil det er klart, hældes da på Flasker, Tilproppes og forsegles. Den kan gjemmes i 1 År.





Æggepunch.





4 æggeblommer røres godt med 2 små Kopper Puddersukker, 2 Kopper Rom, 4 dito kogende Vand, der røres bestandig deri medens Vandet hældes i, at det ikke skiller.

 

Husråd m.m.



Pudsning af Messing.


Noget Kridt og Eddike røres til en Grød, Messingen indsmøres med det og gnides over med tørt Kridt.


Lægende Salver for Brandskader.


1/4 Pund usaltet Smør, 10 øre gult Voks, 10 øre Bomolie smeltes sammen over svagegløder, 10 øre Blykridt, 10 øre Sølverglød, 10 øre Galmiesten stødes fint og røres til det smeltede til det er koldt.


Flydende Stivelsesglands.


En Blanding af 1 Del Hvalrav, 1 dito Gummi arabicum, 1 diti Boraz, 2 1/2 dito Glycerin og 24 1/2 dito Vand. Heraf tages 3 Theskefulde til ca 1/4 Pund kogt Stivelse.


Chemisk – Vask.


2 Pund Flintestenssæbe, 1/2 Pund Soda koges med 4 Potter Vand til det er udkogt, derefter kommes 24 Potter lunken Vand i. 3 Spiseskefulde Salmiak, 2 diti Terpentin kommes i. Tøjet dyppes tørt dækkes godt til i et Kar til næste dag og vaskes da i hedt Vand.


Kit til Udfyldning af Revner i Gulve og Lofter.


Denne Kit består af 1 Vægtdel Okker, 1 dito Savmel og 1 dito Kølnerlim. Limen hensættes 24 Timer med vand, hvorved den svulmer op til en Geleagtig masse. Okkeren røres derpå ud i vand til en Vælling, som blandes med Limen, hvorpå det hele sættes over Ilden og Savmel røres lidt efter lidt i. Er det nødvendig kan der kommes lidt vand i, det skal være aldeles kold inden det benyttes.


Middel mod Fluer.


Vil man hurtig befries for Fluer i Værelserne, har man et godt Middel dertil, ved at lægge nogle Tørrede Græskarblade på glødende Kul. Ved den derved opståede lugt fjernes eller dør Fluerne. Fugle og Mennesker må fjernes af stuen. At indgnide Heste med et afkog af Valnødblade og Eddike er godt, det kan gjentages hver 14 Dage.


Et godt Middel mod Gigt er Afkog af Selleri-Knolde.


Knoldene Skjæres i Stykker og koges i Vand, dette Vand skal den Gigtlidende drikke. Knoldene kan også koges i Mælk hvorpå røres lidt jævning og muskatnød, den nydes varm med ristet brød.


Gele af Kalvefødder.


4 Kalvefødder skoldes og skrabes hugges i 2 stykker kommes i 3 1/2 Pot Vand og koges i 2-3 Timer og afsies.

 

Kilde:
Opskriftsbøgerne har tilhørt:
Johanne Marie Lorentze Hansen, født den 16. juni 1855 i Hals, Aaborg Amt.
Datter af fungerende Kappelan i Hals, Jørgen Møller Hansen og Hustru Karensine Cathrine Vilhelmine, født Hjelm.
Gift med Jens Ludvig Julius Frederik Gade, Ø. Sivebæk, Tjørring den 25. marts 1885 og døde 3 oktober 3 oktober 1885 i Tjørring.
og
Mette Katrine Madsen, født den 2. oktober 1862 i Najbjerg, Timring, Ringkøbing Amt.
Datter af Gårdmand Mads Nielsen og Hustru Marie Ane Cecilia Pedersdatter.
Gift med Jens Ludvig Julius Frederik Gade, Ø. Sivebæk, Tjørring den 28. oktober 1887 i Tjørring og døde 15. maj 1936 i Snejbjerg.
Original manuskript opbevares på Lokalhistorisk Arkiv i Herning.

Tilbage

Valid HTML 4.01!